Det är viktigt att med jämna mellanrum rengöra sin luftvärmepump för att hålla den i bra skick och bibehålla uppvärmningseffekten. Främst är det filtret i luftvärmepumpen som du bör schemalägga rengöring av. Läs vidare för att förstå anledningen och få tips på hur du kan rengöra filter, innedel och utedel på bästa sätt.
Rengöring av filtret i din luftvärmepump förhindrar damm och smuts från att blockera luftflödet, vilket annars kan minska systemets effektivitet och öka energiförbrukningen. Förutom att göra rent filtret kan du även fräscha upp både innerdel och utomhusdelen med jämna mellanrum.
Rengöring av innedelen av en luftvärmepump
För att rengöra filtret i innedelen:
- Gör luftvärmepumpen strömlös genom att dra ur kontakten
- Öppna luftvärmepumpens frontlucka för att komma åt filtren inuti.
- Lyft ut grovfiltren och ta loss eventuella extra luftreningsfilter som kan finnas.
- Använd en dammsugare för att noggrant rensa alla filter från damm och smuts.
- Skölj filtren i ljummet vatten för att avlägsna envisare smuts. För bättre resultat, låt dem ligga i vattnet i upp till 15 minuter innan du sköljer dem igen.
- Torka av luftvärmepumpens interna ytor med en trasa där du kan komma åt, för att förhindra dammuppsamling.
- Låt filtren torka helt innan de åter sätts in i pumpen, för att undvika mögelbildning eller dålig lukt.
- Stäng frontluckan och anslut pumpen till strömkällan igen.
Olika modeller kan ha olika filter och vissa ska man absolut inte skölja i vatten. Läs avsnittet om rengöring i manualen till den luftvärmepump du har.
Så ofta bör du rengöra filtren i din luftvärmepump
Den steg-för-steg beskrivning vi gett är en procedur som bör upprepas varannan till var tredje månad. Är det mycket damm i miljön (inne och ute) kan det behövas oftare än så.
Varje gång du öppnar för att rengöra filtren kan du notera hur mycket damm och smuts som samlats. Notera i en liten servicebok som du förvarar tillsammans med luftvärmepumpens manual. Över tid kommer du att lära dig bästa rengöringsintervallet för optimal effekt.
Rengöring av luftvärmepumpens utedel
Utedelen av luftvärmepumpen kan tvättas av med en mjuk svamp, doppad i ljummet diskmedelsvatten som du blandar själv. OBS! Stäng av luftvärmepumpen först och koppla lös den från strömkällan för att undvika elfel och risk för strömstöt.
Använd aldrig högtryckstvätt när du rengör luftvärmepumpens utedel.
Ungefär vart tredje år kan det vara en idé att låta en tekniker göra service på luftvärmepumpens utedel. De kan rengöra maskinen på djupet, vilket kan både återställa maximal effekt men också förlänga livslängden på pumpen.
Rengöringsmedel för luftvärmepumpar
Om du tycker att hustipset med ljummet diskmedelsvatten funkar dåligt finns det särskilda rengöringsmedel att köpa. De innehåller ämnen som kan lösa fett, smuts, alger och mögel.
Värmepumpsrengöring i sprayform är enkelt att applicera och vissa medel innehåller ämnen som kan motverka nybildning av alger, som det är vanligt att det bildas på utomhusdelen.
En praktisk spray är den som heter Q-Effect Heat Pump Cleaner från Elvita (finns hos ELON).
På olika nätforum förekommer en del tips för att blanda eget rengöringsmedel till luftvärmepump. Det kan absolut fungera men du bör ha i åtanke att om det på något sätt skadar vitala delar av pumpen kan garantin förfalla.
Då behöver du byta filtret helt
Du bör överväga att byta filtret istället för att bara rengöra det när det är synligt skadat, mycket slitet, eller när rengöring inte längre förbättrar luftflödet och pumpens prestanda. Filtret kan också behöva bytas ut om det börjar visa tecken på mögel eller lukt som inte går bort efter rengöring.
Kontrollera rekommendationerna i värmepumpens manual för specifika riktlinjer om när ett byte är nödvändigt.
Det är oftast inte nödvändigt att köpa tillverkarens egna filter, men det är viktigt att filtret du köper är kompatibelt med din specifika värmepumpsmodell. Det finns många generiska eller eftermarknadsfilter som kan fungera lika bra, så länge de har rätt mått och uppfyller de krav som tillverkaren rekommenderar. Se till att kontrollera specifikationerna för att säkerställa korrekt passform och funktion.