Nattsänkning med värmepump: så funkar det (eller inte)


Nattsänkning är något som många villaägare med värmepump funderar på som ett sätt att spara pengar. Funktionen kan användas både med bergvärmepumpar och luftvärmepumpar, antingen inbyggt i enheten eller med hjälp av externa styrenheter och appar. Låt oss titta närmare på det här med nattsänkning, hur man gör, om det är lönsamt och hur det påverkar värmekomforten i huset.

Vad är nattsänkning?

Nattsänkning innebär att sänka temperaturen i bostaden under natten när mindre uppvärmning behövs, till exempel eftersom vi sover under varma täcken. Målet är att spara energi genom att låta värmesystemet arbeta mindre intensivt. Men hur effektivt fungerar denna metod med en värmepump?

nattsänkning av uppvärmning

Är nattsänkning verkligen lönsamt?

Vid första anblick kan nattsänkning verka som en bra idé, men det finns starka argument för att det inte alltid är lönsamt. För äldre värmesystem som elradiatorer eller oljepannor kan nattsänkning innebära betydande energibesparingar, medan det fungerar annorlunda för värmepumpar.

Värmepumpar är designade för att arbeta kontinuerligt och effektivt över längre tidsperioder. När temperaturen sänks på natten och behöver höjas snabbt på morgonen, måste värmepumpen arbeta extra hårt för att återställa värmen, vilket kan minska energieffektiviteten.

När värmepumpen inte hinner återställa värmen tillräckligt snabbt, särskilt kalla vinterdagar, kommer elpatronen att användas. Detta kan innebära att de sparade kilowattimmarna från natten går förlorade, och dessutom är elpriset normalt högre på dagtid än nattetid, vilket kan leda till ökade kostnader.

5-11% minskat värmebehov enligt examensarbete

Enligt ett examensarbete från Uppsala Universitet 2021, utfört av Victor Lanner, visade resultaten att nattsänkning minskar värmebehovet med 5-11 % för alla undersökta byggnadstyper (betongbyggnad från 1960 till modernt trähus från 2020).

Den genomsnittliga dagliga effekten minskade med 1-4 %, vilket resulterade i att uppvärmningskostnaden minskade med 3-7 % för alla byggnadstyper. Däremot ökade den maximala effektbelastningen med 1-12 %.

Prissättningen för el är avgörande för de ekonomiska resultaten, eftersom nattsänkning bidrar till ökade effektbelastningar. Om effekttariffer på timbasis tillämpas kan det bli en motsatt effekt med nattsänkning istället för en jämn temperatur.

Trögheten i systemet

En viktig faktor vid nattsänkning är skillnaden i tröghet mellan olika värmesystem. Vattenburna radiatorer och vattenburen golvvärme har olika termiska tröghet, vilket påverkar hur snabbt de reagerar på temperaturförändringar.

Vattenburna element har en relativt låg tröghet, vilket innebär att de kan höja eller sänka temperaturen snabbare än golvvärme. Golvvärme, å andra sidan, har en hög tröghet eftersom värmen lagras i golvet och släpps ut långsamt, vilket gör att uppvärmningen och avsvalningen tar längre tid.

Detta gör att nattsänkning kan vara mindre effektivt i kombination med golvvärme, eftersom systemet kan ha svårt att anpassa sig snabbt nog för att uppnå besparingar. Därför kan val av värmesystem ha stor betydelse för hur effektivt nattsänkning fungerar.

Reglersystem kan spara mer

Reglersystem med inomhusgivare och smarta radiatortermostater kan vara lika energibesparande som nattsänkning, eller till och med mer effektiva. Dessa system gör det möjligt att styra uppvärmningen med större precision baserat på den faktiska inomhustemperaturen och behovet i varje rum.

Eve Thermo – Smart Radiator Termostat. Tibber Store

Smarta radiatortermostater kan justera temperaturen individuellt för varje radiator, vilket skapar en mer jämn och anpassad uppvärmning. Genom att använda inomhusgivare kan reglersystemet också ta hänsyn till inre värmelaster, som personer och elektronik, vilket minskar behovet av överdriven uppvärmning.

Den här typen av styrsystem kan bidra till att minska energiförbrukningen genom att säkerställa att rätt temperatur upprätthålls där den verkligen behövs, utan att värmesystemet överarbetar eller slösar energi.

Smarta termostater kan vara ett alternativ till nattsänkning för att optimera energianvändningen med värmepumpar. De gör det möjligt att mer exakt styra uppvärmningen baserat på tid på dygnet, utomhustemperatur och individuella preferenser.

Med hjälp av smarta termostater kan temperaturen justeras gradvis och anpassas automatiskt, vilket minimerar belastningen på värmepumpen och hjälper till att undvika de problem som kan uppstå vid kraftiga temperatursvängningar. Genom att använda inlärningsalgoritmer kan smarta termostater även anpassa uppvärmningen baserat på dina dagliga rutiner och därmed skapa en mer energieffektiv och bekväm inomhusmiljö.

Dagsänkning?

Om du är uppmärksam har du säkert upptäckt att variationer i elpris och kommande effektpris kan spela en allt större roll för uppvärmningskostnaden. Kurvan för energiförbrukning stiger från kl 6-18 och är större på vardagar jämfört med helgdagar. Det har såklart att göra med vår aktivitet med vakenhet och jobb.

Det kan alltså vara värt att överväga dagsänkning som ett alternativ till nattsänkning. Elpriset är vanligtvis högre under dagtid, vilket innebär att det kan vara fördelaktigt att minska energiförbrukningen då. Med de kommande effekttarifferna blir det ännu viktigare att hålla nere effektuttaget, särskilt eftersom det oftast når sin topp under dagtid.

En del av denna ”sänkning” på dagen sker dock automatiskt genom att uppvärmningsbehovet minskar när utomhustemperaturen stiger på dagen.

Källor

Lanner, V. (2021). Nattsänkning – påverkan på värmeeffekt och värmeanvändning i kommersiella fastigheter (Examensarbete, avancerad nivå). Uppsala universitet, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Tekniska sektionen, Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-447121