Styra värmepump efter elpris och spara pengar


Sedan flera år tillbaks har alla privatkunder möjlighet att köpa el med timpris istället för ett snittpris över dygnet eller månaden. Den som har möjlighet att styra sin värmepump efter elpriset kan spara pengar. Ofta är elpriset lägre på natten.

Kör uppvärmningen när det är billigast el

Generellt är det så att elpriset är som dyrast vardagar mellan kl 06-18 och billigare under natten och på helgerna. Som konsument kan man alltså få ner sin elräkning om man väljer att betala timpris och förmår förlägga det mesta av sin elförbrukning till rätt tid på dygnet.

graf över elpriset över ett dygn
Elpriset varierar över dygnet där natten är billigast

För de allra flesta småhushåll är det svårt att spara på det här eftersom det kräver ganska mycket förändring av våra rutiner. Möjliga sätt att spara är att tvätta, torktumla och köra diskmaskinen på natten istället. Många nya modeller av hushållsmaskiner har tidsstyrning.

Smart styrning av värmepump

De som möjligtvis kan vara vinnare på att gå över till timtaxa på el är villaägaren med egen uppvärmning genom värmepump. Om pumpen går att styra smart utifrån elpriset och tid på dygnet skulle du i praktiken kunna förlägga all uppvärmning till natten.

Har du stor varmvattenberedare är det verkligen läge att låsa uppvärmningen av varmvatten till att endast köras nattetid. Då finns det billigare varmt vatten till morgonduschen.

Det finns idag flera utmanare på elmarknaden som vill hjälpa elkonsumenter att spara pengar. Deras modell bygger på en månadsavgift men inget påslag på elpriset. Vi har listat flera såna bolag som erbjuder timpris på elen och smarta funktioner för att sänka elförbrukningen.

Hos till exempel Tibber kan du skaffa smarta appar och kringutrustning som kan hjälpa till att minska elförbrukningen i hemmet. Du kan till exempel ha en smart enhet som väljer att ladda elbilen när elpriset är som billigast. Liknande lösningar finns för uppvärmning och styrning av värmepumpar.

Fyll varmvattenberedaren när elpriset är lågt

Varmvatten används i alla hem för att duscha och det är en ganska stor kostnad för att värma vatten. En dusch på 10 minuter kan kosta lika mycket eller mer i antal kronor.

Eftersom elpriset varierar över dygnet finns det en hel del pengar att spara på att välja tid på dygnet då du fyller på varmvattenberedaren. Det generella mönstret är att elpriset är lägre på natten och det passar ju bra att då ställa in uppvärmningen till den delen av dygnet.

En viktig sak att tänka på är dock att varmvatten i en beredare måste hålla en viss temperatur för att undvika tillväxt av farliga bakterier. Folkhälsomyndigheten skriver att temperaturen bör vara lägst 60°C i varmvattenberedare och lägst 50°C vid tappställen eller i cirkulationsledningar.

Det du kan göra för att spara pengar är att spetsa varmvattnet till en högre temperatur när elpriset är högt och sen låta temperaturen sjunka ner mot lägre gränsen. För att automatisera såna lösningar finns det smarta enheter som går att programmera.

Styra en gammal bergvärmepump

De moderna bergvärmepumparna har idag smart funktionalitet inbyggd eller så kan du köpa till det som tillval. En gammal värmepump som tillverkades före den moderna tekniken kom är det svårare att styra på ett smart sätt.

Det kan finnas nyare tillbehör som är bakåtkompatibla så kolla på tillverkarens hemsida för den värmepump du har om de tagit fram sådan utrustning.

Ett sätt som också är möjligt är att själv skapa en styrenhet som du pluggar in i värmepumpens EXT-port. Detta kräver dock god teknisk kunskap för att få pumpen att styras utifrån dina bestämda regler. Det gäller att välja rätt typ av protokoll och gärna ett som kanske integrerar bra i eventuellt system du har för smartahem.