Effektavgift


En effektavgift är en kostnad för hur mycket el du använder vid en viss tidpunkt, inte bara hur mycket du totalt förbrukar under en månad. Om du använder mycket el samtidigt (t.ex. genom att laga mat, tvätta och ladda elbilen samtidigt) skapas en ”effekttopp” som kan bli dyrare. Effektavgiften ska få användare att sprida ut sin elförbrukning över dygnet för att minska trycket på elnätet, särskilt under tider med hög belastning.

Effektavgifter kommer att införas i Sverige senast 2027, enligt ett beslut från den svenska Energimarknadsinspektionen (Ei), för att göra elnätsanvändningen mer effektiv och hantera den ökade efterfrågan på el. Denna avgift är tänkt att uppmuntra hushåll och företag att sprida ut sin elanvändning, speciellt under tider när efterfrågan är som högst, såsom morgon och kväll.

Ei fastställde denna prismodell i regler som trädde i kraft 2022. Senast den 1 januari 2027 måste alla svenska elnätsbolag ha implementerat effektavgifter i sina nättariffer. Under denna period kan bolagen gradvis justera sina tariffer och utforma detaljerna i avgiftsmodellen. Många elnätsbolag har redan börjat införa dessa tariffer, och metoden är inte helt ny då större industrier länge har betalat effektavgifter.

Effektavgiften hamnar på elnätsbolagets faktura

Den här avgiften kommer att läggas på elnätsbolagets faktura och alltså inte elfakturan. Idag utgörs elnätsavgiften av två delar, dels elöverföringsavgift och dels en fast årsavgift. Med den nya prismodellen kommer den att bestå av tre delar istället:

Effektavgift på elnätsfakturan införs senast 2027
  • Effektavgift, kostnad baserad på din högsta elförbrukning vid en viss tid
  • Överföringsavgift, avgift för mängden el som överförs till ditt hem (kWh)
  • Abonnemangsavgift, fast månadskostnad beroende på din huvudsäkring

Effektavgiften mäts som ett medelvärde av de högsta effekttopparna under vissa tidsperioder, där hushållen får betala mer om de använder mycket el samtidigt. Du kan påverka din kostnad genom att sprida ut och använda din el under mindre belastade tider, till exempel genom att tvätta eller ladda elbilen på natten.

Det finns mycket smart teknik att använda för att lyckas med det. Till exempel kan man ha timers på vissa prylar eller göra inställningar i appar och se till att elbilen bara får laddas under dygnets timmar då totala effekten är lägre.

ApparatEffektbehov (kW)
Elbilsladdning10.0
Mikrovågsugn1.0
Tvättmaskin + Torktumlare2.5
Värmepump3.0
TV0.2
Dator0.2
Ugn2.5
Diskmaskin1.5
Vattenkokare1.5
Hårfön1.5
Strykjärn1.5
Summa25 kWh
Är det sannolikht att ert hushåll skulle köra alla dessa samtidigt?

Kommer effektavgiften vara samma över hela landet?

Nej, effektavgiften kommer inte att vara densamma över hela landet. Varje elnätsbolag kan utforma sin egen effektavgift beroende på lokala förhållanden och belastningar i just deras nät. Detta innebär att avgifterna kan variera beroende på vilket elnätsbolag du tillhör, och de kan även vara olika beroende på tid på dygnet eller säsong​.

En del nätbolag tar betalt för det enskilt högsta timvärdet under årets alla dagar medan andra räknar ut ett medelvärde på ett antal av de högsta timvärdena. Beroende på hur det är utformat hos ditt elnätbolag kommer vad du kan göra att se lite olika ut.

Är det utifrån det högsta timvärdet finns det möjlighet att hålla nere avgiften om du kan undvika att köra de mest belastande prylarna samtidigt. Exempelvis att inte ladda elbilen samtidigt som du lagar mat och det dessutom går ström för att värma varmvatten.

Om nättariffen däremot är tidsdifferentierad så kan det löna sig att flytta runt flera elanvändande aktiviteter från en tid till en annan. Kolla hos ditt elnätsbolag hur de utformat sin effektavgift.

All användning finns lagrad hos elnätsbolaget och du kan genom att studera den datan ta reda på hur effektavgiften skulle påverka din faktura. En förutsättning för att kunna se effekten timme för timme är att din elmätare har timmätning. De flesta elnätsbolag har redan bytt mätare, även om du kanske själv inte har övergått till timavtal för din villa.

Timprisavtal och Effektavgift: Hur påverkar de varandra?

Om du har timprisavtal idag hos din elleverantör har du säkert redan börjat vara mer aktiv kring din elanvändning. Detta kan komma att kompliceras något när effektavgiften införs. Om du tidigare valt att köra allt som går när elpriset är lågt kan det leda till ökad avgift på effektuttaget istället.

Då gäller det att planera elanvändningen med hänsyn till både effekttariffen och elhandelspriset. Många smarta enheter som elbilsladdare går idag att styra utifrån elpris men inget system har ännu lagt in stöd för kostnadsberäkning inkluderat även effektavgift.

Ett sätt att motverka ett för högt effektuttag är att sätta begränsningar i de elslukande prylarna. Det som drar mest är elbilsladdarna och det går att begränsa hur mycket effekt som laddboxen får ta ut. På många elbilar går det även att göra den inställningen i bilens system. Det kommer såklart att innebära en längre laddningstid men i de flesta fall hinner bilen ladda klart under natten ändå.


Läs mer om effekttariffer på Energimarknadsinspektionens hemsida.