Har du börjat misstänka att din gamla luftvärmepump inte längre är så effektiv som den en gång i tiden var? Syftet med att installera och drifta värmepumpar är för att värma upp huset på ett billigare sätt än med eluppvärmda element. I den här artikeln får du lära dig hur du kan ta reda på och mäta elförbrukningen på din luftvärmepump, oavsett märke och modell.
Innan vi går in på hur man exakt gör för att mäta elförbrukningen måste vi förklara lite kort vad en effektiv luftvärmepump är. Värmepumpar förbrukar el, det går inte att komma ifrån. Det som däremot är viktigt är att den ger mer energi tillbaka än vad som går åt för driften.
Nu kanske det låter som att vi beskriver en guldgruva som kan skapa mer och mer energi, men det handlar ju faktiskt om olika sorters energi. Ett vanligt element (elradiator) ger värme motsvarande 1 kWh för varje 1 kWh el som förbrukas.
En luftvärmepump som ger 4 kWh värmeenergi när den förbrukar 1 kWh elektrisk energi ger dig en energivinst på 4x, något som på fackspråk kallas för att COP (Coefficient of Performance).
Om din värmepump tappar effekt och närmar sig 1 i COP-värde så är den lika dålig som ett vanligt element. Då är det dags att byta ut den och investera i en ny, för då kan vi verkligen kalla det för en investering eftersom du får ju faktiskt avkastning på elkostnaden för uppvärmning.
Beräkning av värmepumpens energiförbrukning
För att kunna räkna på en värmepumps energiförbrukning används tre variabler och följande formel:
Värmepumpens Effektförbrukning = (Värmeeffekt / Säsongseffekt) x Driftstid
Med denna formel kan du beräkna hur många kWh som värmepumpen förbrukar per år. Säg att du har en 10 kW luftvärmepump med en säsongseffekt på 4 och den körs i 1500 timmar per år,då kommer den att dra 10/4 x 1500 = 3750 kWh
Direkt mätning av värmepumpens energiförbrukning
Beräkningen ovan är det man kan göra på kalkylbladet, men vad händer egentligen i verkligheten?
Du kan helt enkelt skaffa dig en elmätare som du sätter mellan eluttaget och värmepumpens stickpropp, ifall den har en sådan. På elmätaren ser du hur mycket ström din luftvärmepump förbrukar.
Självklart kommer det att variera beroende på husets uppvärmningsbehov. Det går mer ström när det är kallt ute eller om huset har dålig isolering eller du står med öppna fönster eller dörrar.
För att ta reda på värmepumpens COP blir det lite mer komplicerat eftersom det kräver mätning av värmeflödesenergin. En termisk effektmätare kan mäta mängden värme som överförs från utomhusluften till inomhusluften. Värmeeffekten kan beräknas om man känner till luftflödet, temperaturdifferensen och elförbrukning.